Veganska makova potica s kokosom in pomarančo

/
5 Comments

Peka potice ni varno početje, ker je 90% možnosti da vsaj polovico nadeva poješ že preden pride na testo. Pred tem se zavaruješ tako, da ga pač narediš preveč.



Izbira nadeva je definitivno težko početje, saj je originalen orehov reeees zakon, ob enem pa je tu še toliko možnosti. Moj prvotni namen je bila makova potica, a je bilo maka premalo in sem zato dodal še kokos.


Če vam nebi povedal, da je tale potica čisto veganska, brez sladkorja in pšenične moke vrjetno sploh nebi opazili. Zunaj ima hrustljavo skorjico, notraj pa je puhasta in se raztopi na jeziku. Res nevem zakaj je toliko mitov o tem, kako težko je speči potico. Meni se je že prvič zdela popolna.

Pekel sem tudi orehove rolce z rdečo pomarančo, recept za te pa enkrat drugič.

Za testo : 
zelo prirejeno po dailydoseofcolors

300g moke (250g bele pirine + 50g polnozrnate pirine)
50g masla alsan
75ml agavinega sirupa
1dl lešnikovega mleka
pol kocke kvasa
žlička soli
lupina ene bio limone

V manjši posodi segreješ mleko, maslo in agavin sirup samo toliko, da je tekočina mlačna. V tekočini raztopiš kvas in stati 10-15 minut. V skledo preseješ moko, dodaš sol in limonino lupino. V sredini narediš luknjico in vanjo vliješ tekočino. Zamesiš testo, ki bo lepljivo, a se bo vseeno dalo gnesti. Gneteš pribljižno 5 minut. Testo premažeš z (olivnim) oljem, pokriješ z suho kuhinjsko krpo in ga pustiš vzhajati dokler se ne podvoji (30-60 minut).

Za nadev : 

4dcl mandljevega/lešnikovega mleka (jaz sem uporabil oboje)
2 žlici ruma
3 žlice agavinega sirupa
žlička vanilije v prahu/ekstrakta
150g mletega maka
100g kokosa
lupinca ene pomaranče
po okusu še kokosov sladkor (jaz sem dodal 1 žlico)

lahko tudi brusnice

Tekočino in naribano pomarančno lupino zavreš, vmešaš vse ostale sestavine in po okusu dodatno sladkaš z kokosovim sladkorjem.

Za potico : 

Pečico segreješ na 175ºC in pekač za potico namastiš. Testo na pomokani površini na tanko razvaljaš na pravokotnik, ki bo širjši, kot daljši. Nanj na debelo namažeš nadev, po želji posuješ z brusnicami tesno zviješ potico. Premestiš jo v pekač in pečeš 1 uro.

5 comments:

  1. Odličen recept! Po mojem okusu, ker ne maram sojinega mleka in smetane in sploh predelane soje. Sicer včasih veganska potica ni bila nič posebnega, ker preprostejših hišah, pač tudi za praznike niso imeli mleka in jajc, danes pa se sliši kar umetnost. Tvoja je videti super, res fajn recept.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jaz osebno z sojo nimam vecjih problemov, pri mleku pa vseeno raje izberem mleko iz oresckov tudi ce je drazje. Me veseli, da ti je recept vsec :)

      Delete
    2. Lepotička potička! :) Bi z veseljem poskusila kakšen košček ali dva ;) Mi letos še ni uspelo pridi do nje :)

      Delete
    3. Res je bila dobra, pri nas doma pa je sla pred klasicno potratno.

      Delete
  2. This one too! Pretty please! :)

    ReplyDelete