Pirin kruh s semeni

/
0 Comments

Na splošno je moj najljubši kruh ajdov z orehi. Ni boljšega, kot da nanj namažeš malo arašidovega masla, narežeš čez koščke banane in posuješ z cimetom. Ali pa humus, rukolo in avokado. Moja mami je mela vmes obdobje, ko je kruh pekla sama. Ker ti to zna vzeti dosti časa, je z tem za nekaj časa nehala, a ji spet prihaja v navado. Verjetno zato, ker za ta kruh rabiš vsega skupaj eno uro časa.


Na internetu je veliko receptov za pirin kruh brez kvasa, a je to za mene pač preveč zbito. Kruh mora biti tak, da se ti na jeziku raztopi.


Pri kruhu se lahko igraš z moko in dodatki, vendar je treba paziti na razmerje. Pri koruznem ali ajdovem uporabiš 1/2 bele pirine in 1/2 koruzne/ajdove, pri mokah, ki vsebujejo gluten, pa ponavadi ni nobenih težav.


Pirin kruh z semeni : 

1 kocka svežega kvasa
žlička rjavega sladkorja
4dl vode
2 žlički soli
0,5kg polnozrnate pirine moke
1/2 skodelice mešanih semen (bučnično, sezam, sončnino, laneno, mak)

Pečico segreješ na 50ºC. V malo mlačne vode raztopiš kvas in dodaš žličko sladkorja. Pustiš da stoji 5 minut, medtem pa zmešaš v večji skledi zmešaš sol, moko in semena. V sredini narediš jamico, notri zliješ kvasec in zaliješ z vodo. Testa ne gneteš ampak ga le mešaš, saj je drugače pirin kruh suh. Testo preliješ z peki papirjem obložen pekač, posuješ z semeni in v pečici vzhajaš 10 minut, nato pa temperaturo zvišaš na 200ºC in pečeš še 35-40 minut.

No comments: