Veganski špinačni quiche

/
0 Comments

Že dolgo časa po internetu iščem recept za spodoben veganski quiche (slano pito). Mislim, da je obsesijo z temi v Slovenijo priperjala Darja z Bazilike. Čeprav je receptov na internetu dosti, mi iskreno povedano nobeden od njih ni bil ravno pri srcu.






Izbiro zelenjave lahko prilagajate svojim željam, a tofujev nadev ohranite. Pri krhkem testu je ključno, da je maslo res hladno in da ga v moko nadrobite hitro.



Za testo : 

200g moke (riževe + ajdove)
100g masla alsan
žlička soli
mrzla voda

V multipraktik daš moko in maslo, miksaš dokler ne nastane zmes podobna pesku. Dodajaš mrzlo vodo žlico po žlico dokler se testo ne poveže. Zaviješ v alufolijo in daš v hladilnik vsaj za pol ure. Testo razvaljaš med dvema kosoma peki papirja, daš v pekač in robove porežeš z valjarjem. Testo prebodeš z vilicami in zamrzneš za 30 minut. Pečico segreješ na 180ºC in testo pečeš 20 minut.

Za nadev : 

300g mlade špinače
300g tofuja (navadnega ali dimljenega)
skodelica sojinega mleka
sok polovice limone
žlička sojine omake
žlička soli
žlička karija v prahu
malo kurkume
poper
česen in čebula v prahu
kajenski poper
paprika v prahu

V slanem kropu zblanširaš špinačo in jo dobro odcediš. V blenderju zmešaš vse ostale sestavine in mešaš dokler zmes ni kremasta. Okus surove zmesi nebo ravno dober, zato brez panike. V večji posodi z žlico zmešaš špinačo in tofu ter vse zliješ na testo. Pečeš pribljižno 30 minut na 180ºC.

No comments: