Solata s pečeno cvetačo in tofujem

/
3 Comments
Nekaj časa me ni bilo, zato pa so v tej objavi 4 recepti na enkrat. Ne 4 jedi, ampak take stvari, ki se jih splača vedeti, ko je treba v 5 minutah skupaj vržit nekaj za pojest. V prvotnem planu naj bi tole bile testenine, ampak nisem ravno največji fan testenin. Že odkar sem bil v Ikei se spravljam naredit tiste lepe v obliki jelenov, ampak zgleda, da bo še trajalo.


Za pečeno cvetačo z bučnim oljem in orientalskimi začimbami : 

1 glava cvetača
začimbe (kurkuma, ingver, kari v prahu, čili, paprika v prahu, kajenski poper, cimet, čebula, sol, poper)
2 stroka česna
2 žlici bučnega olja

Pečico segreješ na 180ºC. Cvetačo narežeš na manjše koščke in daš v posodo kjer jo začiniš in vse premešaš da se začimbe razporedijo. Daš na pekač, enakomerno razporediš in poliješ z bučnim oljem. Pečeš 30 minut.


Za teriyaki omako : 

1/2 skodelice sojine omake
1/4 skodelice vode
2 žlici riževega vina
4 žlice agavinega sirupa/sladkorja
2 žlički svežega ingverja
2 strta stroka česna

Vse skupaj zavreš in kuhaš 5 minut. Preliješ v kozarec in ohladiš. Shraniš v hladilniku.


Za preliv :


1/3 skodelice bučnega olja
1 žlica gorčice
1 žlica medu/agavinega sirupa
sok ene limone
strok česna
zeliščna sol, poper

Jaz vse sestavine dam v kozarec za vlaganje, strem notri česen, pokrijem in pretresem. Ker nikoli ne porabim celega, ga shranim v hladilniku.

Končno do končnega produkta. Za naslov bi bilo solata z pečeno cvetačo z orientalskimi začimbami in bučnim oljem + teriyaki mariniranim tofujem in avokadom rahlo predolgo a ne?


Za solato :

2-3 skodelici solate (zelje, endivija, radič, motovilec, špinača..)
1/4 večjega avokada
1/2 skodelice pečene cvetače
1 kos tofuja (pribljižno 100g)
teryaki omaka (po občutku)
preliv (2-4 žlice)

Z teryaki prekriješ dno manjše posode (v višino recimo 0,5cm) in v njej mariniraš tanke rezine tofuja vsaj 30 minut. Tofu popečeš na kokosovem/olivnem olju, in ga daš na kos papirnate krpice da popije vso maščobo. Avokado narežeš na kocke in ga začiniš (sol, poper, čili v prahu). Solato, avokado in cvetačo daš v večjo posodo, poliješ z polivom, premešaš in nato na vrh položiš še rezine tofuja.

3 comments:

  1. Wow, lep blog! Všeč mi je tvoja estetika! Že dolgo objavljaš?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala enako! Objavljam že kar nekaj časa, kolikor se le da :)

      Delete
  2. Fantastičen recept, sploh ker obožujem cvetačo :) Šele zdaj sem odkrila tvoj blog in kar nekaj stvari bom hitro stestirala :) Super :)

    ReplyDelete