Čokoladno čokoladni piškoti brez glutena

/
1 Comments


Danes je dan D. Še par ur pa grem. Za štiri leta se poslavljam od Celja (vsaj med tednom), zato je bilo treba preživet še zadnje ure v domači kuhinji. Pa še poceni malca v srednji šoli so. Pa zelo čokoladni. Ne razumem ljudi, ki ne marajo čokolade... Nevem, tako popolna je. V dijaški dom pa itak nesem tako zalogo čokolade, da nevem kam bom vse skupaj spravil.

Tej keksi dejansko nebi bili brezglutenski, če mi nebi zmankalo pirine, v omari pa je bila še ajdova moka. Why not? Ajda mi na splošno ni tako všeč kot pira, ampak se je v piškotih sploh ne občuti zaradi kakava. Pa še primerni so za hipsterje - veganski so :D

piškoti :

recept prirejen od tu

1 skodelica ajdove moke
1/2 skodelice kakava
1/2 žličke sode bikarbone
1/2 žličke vinskega kamna ali pecilnega praška
1/2 skodelice kokosovega sladkorja
100g kokosovega masla
1 žlička organske vanilije v prahu
1/2 žličke soli

1 zelo zrela banana
1 žlička mletih lanenih semen
1 žlička mletih chia semen
2 žlici vode.

pol skodelice drobno nasekljane temne čokolade (jaz sem uporabil čokoladne kaplice)


Pečico segrejemo na 180ºc. Zmleta semena zmešamo z vodo in pustimo stati 10-15 minut, da se napijejo. V manjši posodici speštamo banano in dodamo zmes semen, premešamo, da dobimo povezano zmes (nadomestek za jajca). V drugo posodo presejemo ajdovo moko, dodamo kokosov sladkor, sodo, pecilni prašek, kakav, sol in premešamo. Kokosovo maslo naribamo v suhe sestavine, in gnetemo z rokami, dokler ne dobimo zmesi podobne pesku. Dodamo banano in semena in zmešmo. Na koncu dodamo še temno čokolado, hitro premešamo, oblikujemo v krogljice in jih položimo na pekač obložen z peki papirjem. Rahlo jih speštamo, da dobijo obliko piškota. Pečemo 15-20 minut. 

1 comment:

  1. Ha, te bom naredila danes popoldan, super! ;)

    Sem ravno v obdobju brezglutenske prehrane (zdravstveni razlogi), tko, da mi vsak tak recept, polepša dan. :)

    p.s. Ti si iz Celja? :)

    ReplyDelete