Ena od prednosti življenja v Ljubljani je, da lahko skoraj vsak dan obišem baziliko. Že ko sem živel v Celju, mi je Darja (@bazilika na instagramu) delala lušte vsako popoldne. Nore pite, sladke in slane, browniji, bananin kruh, mafini in nore juhe. Zdaj se skoraj vsako jutro oglasim v baziliki na miklošičevi na kavo z riževim mlekom (najcenejša, pa ne da promoviram :D).
No v petek sva se z kolegom oglasila v bistroju na Prešernovi in seveda je bilo treba poskusit še kako novo pito. Limetino z zelenim čajem. N o r o je vse, kar lahko rečem o tej piti. Rahlo kisla pita, ki jo uravnoteži oreščkast okus zelenega čaja + krhko testo - popolnost. In ker sem to popolnost želel imeti tudi doma, sem se spravil v kuhinjo. Pita ni niti pol toliko dobra, ampak je dosti dober pribljižek. Poskusit v baziliko! Pita je brez glutena. Za testo (pekač premera 15 cm) :
1 skodelica riževe moke
1/8 skodelice konopljine moke (ali riževe)
1 žlica krompirjevega škroba
1/2 čajne žličke soli
85g kokosovega masla (zamrznjenega in nato naribanega)
1/2 skodelice kokosovega masla
Najlažje je, da vse skupaj vržemo v multipraktik. Ko dobimo povezano testo, ga zavijemo v folijo in damo v hladilnik. Pečemo 25 minut na 180ºc.
Za kremo :
200ml smetane za stepanje
en zavjoček mascarpone sira
lupina dveh limet
sok dveh limet
2 čajni žlički matcha praha (če nimate tega, zmlejte zeleni čaj)
1/2 skodelice rjavega trsnega sladkorja
V posodi stepemo sladko smetano, dodamo mascarpone sir in sladkor. Kremo razdelimo v dve manjši posodi. V eno dodamo matcha prah, v drugo pa naribano lupino dveh limet in limetin sok. V ohlajeno testo najprej namažemo limetino kremo, nato pa še kremo zelenega čaja, da dobimo dve plasti. Pito damo v hladilnik vsaj za dve uri, da se krema strdi.