Vsakdanji kruh

/
7 Comments









































Tale objava je spet izrinila pehtranov sladoled z jagodami. Zdaj je na srečo že vsaj poslikan. In tudi pojeden. Tudi tega na žalost nisem posusil, ampak je bil vsem zelo všeč. Kmalu! Mogoče kar 2 sladoleda. Če si kdo tako obupno želi recept (mislim, da nimam tako zagretih bralcev), mi lahko pošlje mail.

Že kar nekaj časa iščem recept za perfekten vsakdanji kruh. Najprej sem poskusil s takim brez gnetenja, ki se peče v piskru ali kotlu. Testa res ne gneteš ampak ga samo zmešaš, vzaja pa 12-15 ur. Ko vshaja, ga tekočega daš na pomokano površino, prepogibaš in ga daš v pečico na 250 v piskru z pokrovom. Veliko se packa.  Ja, kruh je res dober. Res res dober, ampak je tale boljši. Pa z njim je veliko manj packanja. Sem se pa z kotlovcem (a ni hud izraz?) naučil, da se ne peče v piskru, ki ima plastičen ročaj na pokrovu. Pa naučil sem se skrivnosti popolnega kruha. Zdaj z mano in kruhom ni več heca.

Tale hlebček nam zdrži ravno 1 dan, kar je super. Kaj je boljšega kot dnevno svež kruh? Tak s hrustljavo skorjico in mehko sredico. Pa z orehi seveda, ker mi nismo za obične stvari. V njega lahko vtaknete še npr. suhe fige, ampak potem ne bo več tako vsakdanji.

Kruh bi šel super z kakšno juho, npr. tole z bloga Dear Kitchen. Njun blog je poln kreativnih veganskih receptov, ki jih spremljajo čudovite fotografije. Klikni tule, da pogledaš moj recept za porovo juho z tofujem in črnimi soba rezanci. 

Kruh bo ostal dlje svež, če ga zaviješ v servet npr. takega iz Trgovina Popolna Dekoracija.  Lahko pa ga daš tudi v vrečko.


Poskušal sem vse možne kombinacije mok, oreškov in semen. Uporabil sem pirino, rženo, ajdovo in koruzne, blizu pšenične pa niti prišel nisem. Ajda in orehi so klasika, jaz pa sem poskusil še z lešniki in mandlji. Počutim se kot Krištof Kolumb, ko je odkril Ameriko, saj so mandlji in ajda veliko boljša kombinacija, kot ajda in orehi. No offence Pekarna Grosuplje, I win. Mogoče poskusim še mešanico vseh mok in vseh možnih oreščkov.


Pa jutri grem na potovanje po Franciji in Španiji. Če ve kdo za kakšne kafiče, ki jih je treba pogledat v Barceloni ali pa na Azurni obali / Provansi, se toplo priporočam. S temle veganstvom na potovanju bi znalo biti kar zanimivo.

Pirin kruh s semeni : 

100g polnozrnate pirine moke
100g bele pirine moke
3/4 žličke soli
2 žlički suhega kvasa
ščep kokosovega sladkorja
3/4 - 1 dl mlačne vode
žlička olivnega olja

pest mešanih semen

Ajdov kruh z mandlji (osebno najljubši) : 

150g polnozrnate pirine moke
50g ajdove moke
3/4 žličke soli
2 1/2 žličk suhega kvasa
ščep kokosovega sladkorja
3/4-1dl vode
žlička olivnega olja

pest praženih nasekljanih mandljev

Koruzni kruh s sezamom : 

130g bele pirine moke
70g koruzne moke
3/4 žličke soli
2 žlički suhega kvasa
ščep kokosovega sladkorja
3/4-1dl vode
žlička olivnega olja

pest sezamovih semen

Najprej zmešaš vse suhe sestavine. Potem vmešaš še vodo in zgneteš v kepo. Potem vgneteš še orehe. Testo gneteš cca. 5 minut, ker je potem kruh bolj mehek. Pustiš vzhajati v pokritega z krpo pokriti posodi pribljižno 1 uro.

V pečico daš pisker s pokrovom in ga segreješ na 250ºC. Testo na pomokani površini spet malo pregneteš in robove zavihaš v center, ter oblikuješ hlebček. Iz pečice vzameš pisker in vanj daš kruh. Pokriješ s pokrovom in pokritega pečeš 25 minut, odkritega pa še 10-15 minut. Kruh je pečen ko nanj potrkaš in zveni votlo. Najboljši je, ko je še topel.

7 comments:

  1. Sicer nisem "kruhar", ampak zapis pritegne in morda mi enkrat še zelo prav pride, morda bo v kruh zaljubljeno naše za-to-hrano-zdaj-še-premajhno dete :-)

    Na sladoledni recept bomo še malo počakali, jagode so v škrinji in ne bodo nikamor pobegnile. V svoji predstavitvi imaš napisano, da objavljaš vsako sredo, zato se že veselim naslednje, hahaha, navihano kažem jezik, ker predvidevam, da ne bo nič :-)

    Prijetno popotovanje želim, naj bo za oddih in navdih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tudi pri nas nismo bili kruharji. Začeli smo z 200g hlebčki, prišli smo na 400g, danes pa sem zamesil 800g testa za ajdove štručke. Kaj čes, na poti pa že ne bomo lačni.

      Objava bo definitivno tebi pisana na kožo! Toliko sladoleda, kot delam te dni ga nisem še nikoli. Ravno včeraj sem naredil presnega čokoladnega z orehi.

      Hvala za lepe želje, pokažem kakšne slike pri naslednji objavi. Sem kar zbrisal sredo, ker se mi zdi, da se je vse zamaknilo za en dan :)

      Delete
  2. uuu, fajn tudi blog pišeš!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma natjurlih! Nekam je treba spravit vse te recepte. Enkrat se morem oglasit v sladkarnico na kos presnice. Čeprav, veganizirana šeherezada bi bila tudi super (namig).

      Delete
  3. Veganizirana Šeherezada je pa izziv!

    ReplyDelete
  4. Sem za poslovno izmenjavo veganske šeherezade za banana bread ;)

    ReplyDelete
  5. Kakve sjajne fotke!!!
    I hleb, ofc :)

    ReplyDelete