Popolno vegansko kosilo

/
0 Comments
Ugotovil sem, da so na tem blogu večinoma sladice. Če se kdo sprašuje, ne jem ves čas sladkarij. OBČASNO (ponavljam občasno) pojem tudi kaj, kar ni sladkarija. Ne no, trudim se, da jem čim bolj polnovredno če se le da. Včasih pač rabiš npr. slanik iz najbolj cenene pekarne, ali pa Mannerjeve napolitanke (ne tiste polnozrnate, ker so naključno veganske), ali pa arašidovo maslo na žlico, ker so pač trenutki, ko to rabiš. Ljubezen do samega sebe rečem #treatyoself.

Moji obroki so večinoma sestavljeni iz polnovrednih žitaric, stročnic in zelenjave, občasno pa tudi tofuja. Morem povedat, da so moja nova obsesija olive. Nikoli mi niso bile interesantne, zato jih do Barbarellinega quiche-a na odprti kuhni nisem nikoli poskusil. In potem sem bil osupnjen. Hvala Barbara, še kdaj :)

No nazaj k zdravim obrokom, na mojem jedilniku se pogosto znajdejo npr. kvinoja, sladek krompir, čičerika... Stvari, ki do pred parimi leti niso bile tako poznane. Sladek krompir je pri meni hrana nombre uno. Potem pride kvinoja. Ali pa oboje skupaj. Z indijskimi začimbami.






Šparglji zapuščajo sezono, zato jih je treba porabit dokler so še tu. Potem ugotoviš, da je madre skuhala še eno fino zelenjavno omako. Sladek krompir je itak obvezen. Tofu je za to, da bomo močni! Čeprav bi šlo pomojem tudi z hrustljavo zapečeno čičeriko.

English recipe here

Recepte delaj po vrstnem redu kot so navedeni, nahrani pa 2 malo majn lačna človeka.

Za mariniran tofu : 

1/4 žličke kajenskega popra, čilija, kurkume, čebule, česna, ingverja, cimeta, peteršilja, paprike
1 žlička currya
1 žlica sojine omake
200g tofuja

Začimbe zmešaš, dodaš sojino omako in vse zmešaš v gosto pasto in tofu mariniraš vsaj 1 uro. Na olivnem olju ga pečeš dokler nima hrustljave skorjice.

Za pečen sladek krompir : 

1 manjški sladek krompir
1 žlička čilija, paprike, čebule, soli in popra
olivno olje

Pečico segreješ na 200 stopinj. Krompir olupiš, narežeš na cekine in ga daš na pekač. Posuješ ga z začimbami in poliješ z olivnim oljem. Pečeš 20-30 minut.

Zelenjavna omaka : 

1 čebula
1 strok česna
1 bučka
2 paradižnika
sol, poper
olivno olje

Na olivnem olju prepražiš narezano čebulo in česen, dodaš narezano bučko in na koncu še narezan paradižnik. Kuhaš dokler ne dobiš goste omake.

Zeliščni šparglji :

6 špargljev
začimbe (rožmarin, timijan, peteršilj oz. vaše najljubše)
čili
sol, poper
olivno olje

Špagljem odlomiš trde konce. V segreto ponev brez olja daš špaglje, začiniš in pokapaš z olivnim oljem. Pečeš na vsaki strani 3 minute.

No comments: