Kako sestaviš hranjliv smoothie + ohrovtov smoothie

/
1 Comments
Eni pač verjamemo, da se da v treh tednih pred poletjem spremenit postavo. Ko ti zeleni smoothie-ji enkrat pridejo v navado, jih brez problema piješ vsak dan. Saj okus ni zelen, ampak včasih ti kakšna granola (coming soon) ali pa kruh in arašidovo maslo bolj paše za zajtrk. No poleti je bolje, če ti ne :D Če ti že smoothiji ne teknejo, jih lahko narediš vsaj malo bolj apetitne z lepimi slamicami iz Trgovina Popolna Dekoracija.


Ne vrjamem v omejevanje z ogljikovimi hidrati in žitaricami, saj človek za razvoj potrebuje hrano iz vseh skupin prehranske piramide. Zeleni smoothie-ji so polni hranil, če jih seveda znaš zgraditi. Pa še zelo poceni zajtrk so, ki ga lahko vsak dan prilagodiš svojemu okusu.


1. Velikost

Nevem, če sem edini, a sem po navadi smoothija vedno delal preveč. Pač namečeš notri veliko sadja, ker misliš, da ga bo ravno prav za tebe. No iz izkušenj lahko povem, da ga je vedno preveč.

Najprej izbereš kozarec, ki bo mera za tvoj smoothie. Kozarec do polovice napolniš s sadjem, drugo polovico pa napolniš z listnato zelenjavo (čim bolj temne barve). Kozarec do tretjine napolniš z tekočino, po želji dodaš še superhrano in zblendaš.

2. Sadje

V mojih smoothijih je osnovna sestavina vedno banana. Banana in nekaj. Banana najbolj zakrije okus zelenjave, če jih ne marate dodajte mango. Zraven banane ponavadi dodam še kakšno jagodičevje, koščičasto sadje (nektarine, breskve...) ali pa mango in ananas. Jabolka v mojih smoothijih niso ravno zaželjena, saj ne dajo nekega izrazitega okusa.

3. Zelenjava 

Tukaj pride prav pregovor "The greener, the better.". Več zelenjave, kot je v smoothiju, bolj je ta zdrav. Ne pravim, da sadje ni zdravo, a ima zelenjava majn sladkorja in še več hranil, kot sadje. Za začetnike ima najmajn okusa špinača, za tiste bolj pogumne pa je najboljši kodrolistni ohrovt, ki je baje najbolj zdrava zelenjava na tem planetu. Še pogumnejši naj dodajo peteršilj, a ima ta zelo močen okus.

4. Super živila

Najpogosteje v svoj smoothie dodajam chia semena in goji jagode. Okusa ne spremenijo, zato so zelo univerzalna. Občasno v smoothie dodam še presne beljakovine kaljenega rjavega riža, a te vse skupaj naredijo mokasto? Če pozna kdo kakšne boljše veganske proteine (npr. z kakšnim okusom) mi naj to sporoči. V smoothie se lahko doda še npr. spirulina, ašvaganda, maca, presni kakav, acai v prahu, konopljina semena...

5. Tekočina 

V smoothie najpogosteje dodajam mandljevo mleko ali vodo. Kokosovo mleko naredi smoothie zelo kremast, a prispeva kar nekaj kalorij. Če v smoothie ne dodam veliko sadja za tekočino uporabim tudi sok citrusov (limone, limete, pomaranče, grenivke...), da se malo zakrije zelen okus. Veliko ljudi v smoothie dodaja tudi riževo mleko ali ovseno mleko, meni pač nobeno od teh ni všeč.

6. Sladila

Najbolj narvno sladilo v smoothiju so zelo zrele banane. Če tudi to ni dovolj sladko, lahko dodaš datljevo pasto, datlje, kokosov sladkor, agavin sirup...






Ohrovtov smoothie z jagodičevjem :

pest borovnic
pest malin
1 banana
dve pesti kodrolistnega ohrovta
1 žlička chia semen
5 goji jagod
ščep vanilije v prahu
3/4 skodelice mandljevega mleka

Najprej v blender daš ohrovt in mandljevo mleko, ter blendaš dokler ni več koščkov ohrovta. Potem dodaš še vse ostalo, zblendaš in naliješ v kozarec.

1 comment:

  1. Sunwarrior presni proteini so super, trenutno imam v uporabi čokoladne, prej pa vanilijeve: http://www.super-hrana.si/sportna-hrana/sunwarrior11/warriorb

    ReplyDelete