Maslo iz oreščkov + sladoled

/
8 Comments
Arašidovo maslo je vsaj za mene ena najboljših namazov vseh časov. Ker sem pri izbiranju arašidovega masla zelo izbirčen, ga najraje naredim doma. Ne delam pa samo masla iz arašidov, naredil sem že mandljevo, lešnikovo z kakavom in makadamijino tudi.



Arašidovo maslo zelo pogosto jem tudi kar na žlico, ker je zelo nasitno, ampak tudi zelo dobro. Če ga narediš sam ima čisto drugačen okus, kot pa tisto umetno kupljeno. Mene okus tega spominja na smokije (najboljši pa je z arašidi iz hoferja).

Maslo iz oreškov sem dolgo delal v multipraktiku. Tako piše na vseh blogih, potem pa sem enkrat poskusil z blenderjem in maslo nima več grudic, nastane pa v pribljižno 3 minutah (vsaj v mojem blenderju).

Za maslo iz oreščkov potrebuješ : 

blender (čim močnejši, tem boljše)
pražene oreščke/semena
sol
dodatki - kakav, cimet, vanilija, med, sladkor

V blender streseš oreščke/semena in prižgeš na najvišjo hitrost da vse zmleje v moko. Ko nastane moka, ga ugasneš, premešaš in postrgaš strani in ga prižgeš na srednjo hitrost. Čakaš da začne nastajati maslo in vsake toliko časa premešaš, da je maslo enakomerno drobno. Dlje kot mleješ, bolj bo kremasto maslo.

Ko narediš pol kilograma arašidovega masla in ne spraviš vsega v kozarec, je tu več možnosti :

a) vzameš banano in jo namakaš v arašidovo maslo
b) daš v več kozarcev - ni šans
c) narediš sladoled


Za sladoled : 

1/2 skodelice arašidovega masla
2 1/2 skodelici nesladkanega mandljevega mleka
ščep soli
malo vanilije
2 žlici škroba raztopljeni v vodi
po želji 1/4 - 1/2 skodelice sladkorja (meni je všeč brez sladkorja)

Prve 4 sestavine zavreš in notri vmešaš škrob. Mešaš, da ne nastanejo grudice, kuhaš še kakšno minuto in ohladiš. Sladoled bo izgledal podoben pudingu. Ko je čisto ohlajen ga daš v aparat za sladoled in upoštevaš navodila za uporabo. Daš v zamrzovalnik in preden postrežeš pustiš 10-20 minut, da se malo odtali.

8 comments:

  1. Waaaaaaaaaaa! Obožujem arašidovo maslo, ampak v slo ne najdem dovolj dobrega, kaj šele za normalno ceno (za razliko od Nizozemske, npr). Vem, da ga lahko narediš doma, ampak sem brala, da traja več ur! Razen če imaš slavni Vitamix ... Zato me zanima, kater blender imaš? Kakšne pa izkušnje z multipraktikom?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arašidovo maslo je moj soul food. Sej mandljevo pa sončnično tud ni slabo, sam arašidovo je pa over the top. Jaz mam enga high speed electroluxovga, ampak v multipraktiku tud gre, ma pač več grudic. Jaz ponavadi svojega še malo bol zmlejem, kot je tale na slikah da je čisto kremast. Najboljši je z arašidi iz hoferja, vse sem že poskusil skoraj! Gre pa v blenderju hitreje kot v multipraktiku :)

      Delete
  2. Uf, moram enkrat raziskat ponudbo Hoferjevih arašidov - a to so praženi, nesoljeni?

    Najbrž nisem kakšna huda poznavalka, arašidovo maslo sem jaz občasno kupila tole:
    http://www.the-nutrition.com/store/index.php?page=prdetails&pg=1&pid=363&stype=3&search_category=0&search_pattern=meridian

    ReplyDelete
    Replies
    1. Praženi soljeni! Meni je tako arašidovo maslo najboljše, je pa zelo dobro tudi mandljevo slajeno z malo stevije, notri daš pa še strok vanilije. Jaz ponavadi kupim (če je že nujno) granovitino arašidovo maslo, ker je edino kupljeno, ki mi je všeč.

      Delete
    2. Uf, soljeni so! Pri soli sem pa izbirčna, priznam, mi je hitro vse preslano :-o
      Sicer postajam radovedna glede tehle Hofi-arašidov :-) Pa so (poleg soljenost) praženi na suho al' v olju?
      Jaz bi se tega najbrž lotila s tistimi praženimi brez maščobe in soli :-)

      Tudi meni je sicer všeč sladoledni namig :-)

      Delete
    3. Sladoledno poročilo: naredila (malo po svoje) arašidov sladoled, tako imenovani sniKers :-)
      Malo po svoje pravim zato, ker sem najverjetneje dala preveč vodne faze in je bil sladoled (po zamrzvovanju v skrnji), kljub 1h mešanju v strojčku za sladoled, zelo trd, nemogoče bi ga bilo servirati. Bil pa je božanski, jaz sem na koncu v maso dodala še nastrgano temno čokolado, njamsi!

      p.s. upam, da se enkrat zbereš moči in z nami deliš še recept za pehtranov sladoled :-) sm' lobistka, a ne :-)

      Delete
    4. Pehtranov sladoled je ze poslikan, arasidovega pa mores 30 minut prej dat iz zamrzovalnika, da se da "strgat".

      Delete