Germknödel z malinovim nadevom

/
1 Comments
čist jesensko
Vikendi doma so čisto prekratki, zato je treba takrat preživet čim več časa z družino ali pa v kuhinji. Ali pa kar oboje. Jaz sem izbral tretjo možnost.

Prvotni plan za nedeljsko kosilio je bil quiche, ampak v naši družini je tako, da vsak nečesa ne je in je potem že problem, kaj sploh v quiche vtaknit. Najbolj tak, da ga še vsi jemo je z pršutom in paradižnikom. No nima veze, mi smo to nedeljo za kosilo jedil juho iz muškatne buče (izvedla mami), germknodle (rahlo spremenjena originalna verzija) gobojedci (meni na žalost niso všeč), pa so jedi še ocvrte marele. Ja, pri nam je v nedeljo bolj redko za kosilo goveja juha, pečenka in krompir pa štrudl. Taka kosila ponavadi prakticira babi.

Germknödel je ubistvu kot neke vrste na sopari kuhan krof, ki je originalno polnjen z slivovo marmelado, preliti z vanilijevo kremo in potreseni z makom. Do pred kakšnim letom, ko sem bil prepričan, da ga potresejo z kapučinom :D.

Ker nisem razvno ljubitelj sliv, sem te knedle rahlo prilagodil svojem okusu. Namesto pšenične moke sem uporabil pirino, namesto slivove marmelade sem uporabil maline, pa še vanilijevo kremo sem rahlo prilagodil svojem okusu. Vsaj mak je na srečo ostal enak. Letos smo se rahlo zgodaj odpravili na smučanje.

Za kvašeno testo : 

originalni recept iz Ljubezen skozi želodec

300g bele pirine moke
1dl mleka
3 žlice stopljenega masla
20g kvasa
1 žlica muscovado sladkorja
ščep soli

Najprej pripravimo kvas. Mleko segrejemo samo toliko, da je toplo in v njem raztopimo žlico sladkorja in nadrobimo notri kvas. Če bo mleko prevroče, kvas nebo reagiral. To pustimo kakšnih petnajst minut da vzhaja.

V večjo posodo presejemo pirino moko in sol, premešamo in v sredini naredimo jamico. V jamico vlijemo mleko z kvasem in zgnetemo v testo. Pokrijemo z kuhinjsko krpoin pustimo da vzhaja približno 40 minut, nato pregnetemo, spet pustimo, da vzhaja in ta postopek ponovimo še enkrat. Jaz sem testo pripravil en dan prej, da je bilo res rahlo.

Testo razrelimo na pet delov. Z prsti ga oblikujemo v krog z premerom približno 6-7cm. Na sredino damo žlico malininega nadeva (beri spodaj), povežemo vse robove in oblikujemo v "knedl. Kuhamo na sopari približno 20-25 minut. Ko so kuhani, jih polijemo z vanilijevo kremo (beri spodaj) in potresemo z mletim makom.

Malinov nadev : 

1 posodica malin (lahko tudi zamrznjenih)
2 žlici agavinega sirupa

Maline odtalimo v kozici nad zmernim ognjem, dodamo agavin sirup. Kuhamo dokler se ne zgosti v gosto marmelado.

Vanilijeva krema :

0,5l mleka
2 žlici škroba
1 čajna žlička organske vanilije v prahu
2-3 žlice agavinega sirupa

V posodico damo dve žlice mleka in dve žlici škrobne moke. Premešamo, da se škrob raztopi. Preostalo mleko, vanilijo in agavin sirup zavremo v teflonski posodi, dodamo škrobno zmes in kuhamo, dokler se ne zgosti.

1 comment: