"Rolce" na štiri načine

/
1 Comments
v gosteh pri sosedih
Moj prvi poskus cimetovih rolc se ni iztekel ravno dobro. Spekel sem jih po receptu z nekega kuharskega foruma - biggest mistake ever made! Na koncu pa sem sol in sladkor itak zamešal in so bile cimetove rolce prelite z glazuro iz soli in masla - genious. Sol res paše v veliko stvari, to pa je bila GROZNA kombinacija.

Cimetove rolce sem se ponovno spravil naredit šele po kakšne pol leta. Tokrat sem uporabil recept Ane z bloga cinnamonandthyme. Recept me je tako navdušil, da sem jih spekel kar dvakrat v roku petih ur. Jaz, družina, sosedi, sorodniki... vsi so bili navdušeni. Edina slabost teh rolc je, da jih ni nikoli dovolj. Ko jih naredim, jih zmanjka v roku ene ure.

mlečno testo : 

kocka svežega kvasa
850g bele pšenične moke (eksperiment z polnozrnato pirino ni uspel, bela pirina pa še pride na vrsto)
0,5l mleka
žlička ingverja (samo, če delamo cimetove)
ščep soli
130g masla
žlica sladkorja (ne izpuščajte iz recepta, saj kvas ne bo reagiral)

V večjo posodo presejemo moko, dodamo ščep soli in ingver, nato pa premešamo. V kozici segrejemo mleko samo toliko da je toplo, nato pa odstavimo. Dodamo maslo in mešamo dokler se ne raztopi. V mleko nato nadrobimo še kvas in dodamo žlico sladkorja. V sredini moke naredimo luknjo in vanj vlijemo mleko. Najprej mešamo z žlico mešamo da se tekoče in suhe sestavine povežejo, nato pa zamesimo testo. Po potrebi še malce pomokamo, da dobimo testo, ki se ne lepi več na prste. Oblikujemo ga v hlebček, pokrijemo z kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati, da se podvoji(edina slaba stvar tega recepta je čakanje)

cimetov nadev :

200g mletih mandljev 
150g rjavega sladkorja
5-6 žlic cimeta (ne pretiravajte, saj cimet v prevelikih količinah na koncu zagreni)
voda (približno 8-10 žlic)

orehov nadev :

200g mletih orehov
150g rjavega sladkorja
žlica ruma
voda (približno 8-10 žlic)

makov nadev :

200g maka
150g sladkorja
mleko (približno 8-10 žlic)

čokoladni nadev :

200g mletih lešnikov
150g sladkorja
2 žlici temnega nesladkanega kakava v prahu
mleko/voda (približno 8-10 žlic)

Suhe sestavine vržemo v blender in postopoma dodajamo vodo/mleko. Dobiti morate pasto, ki je dokaj gosta, ampak se vseeno da mazati. 

solo
Premaz :

1 jajce
1 vanilij sladkor

Postopek zvijanja : 

Pečico segrejemo na 200ºc. Vzamemo tretjino ali polovico testa (odvisno od velikosti vaše delovne površine). Delovno površino fino pomokamo in razvaljamo testo v čim večji pravokotnik, ki je višji kot širši. Na zgornjo polovico testa namažemo nadev in testo prepognemo od spodaj proti vrhu, da pokrijemo zgornjo polovico. Testo narežemo na vodoravne trakove (2-3cm široke) in jih dvakrat zavijemo okrog dveh prstov, tretjič pa gre po sredini. Rolce položimo na pekač obložen z peki papirjem (ne preblizu, ker rolce zelo narastejo) in namažemo z premazom in pečemo 15 minut.

1 comment:

  1. Waaau, super, super :). Mislim, da bi z "belo" oz. fino mleto pirino skoraj moglo iti, ha? Poročaj, kako se izzide :)!

    ReplyDelete