Veganski pesto

/
3 Comments
Italjanska kuhinja je definitivno ena mojih najljubših. Bazilika in na soncu sušeni paradižniki me vedno obrnejo. Pa da ne pozabim na olivno olje. Pri kuhi pribljižno 90% časa uporabljam kvalitetno ekstra deviško olivno olje s Hvara.

Ko mi je Mercator poslal paket špinače sem najprej z njo mislil naredit sendvič s tofujem, mangom, avokadom in špinačo, ampak je a) mango šel v kremo za torto b) avokado ni dozorel c) špinača je šla v pesto za kosilo. Res dobro kosilo. Bolj natančo na brezglutenske testenine in čičeriko. 

Najbolj me pri pestu moti, da ima velikokrat bazilika preveč intenziven okus. Baziliko imam rad, ampak v pravih merah. Druga težava pri pestu je, da ima večinoma parmezan ali rikoto. Zadnjič sem na everyday food gledal kako se naredi pesto in ga doma pripravil tudi sam. Takrat sem pesto naredil z baziliko, bučnimi semeni in bučnim oljem. Okus je bil res dober, ampak zelo drugačen od klasičnega pesta. Danes sem izbral bolj klasično verzijo. Indijski orešči naredijo "sirast okus", špinača ublaži baziliko, na soncu sušeni paradižniki pa dodajo sladkobo in slan okus ob enem. Vse skupaj zaliješ z olivnim oljem in vodo, da dobiš gladko pasto.






Za veganski pesto :

2 stroka česna
2 skodelici sveže bazilike
2 skodelici sveže špinače
4 na soncu sušeni paradižniki (ne tisti v olju)
4 žlice olivnega olja
1/4 skodelice indijskih oreščkov
2 žlici vode
1/2 žličke soli
1/4 žličke popra

Sušene paradižnike za vsaj 1 uro namočiš v olivno olje. V prižgan multipraktik vržeš česen in počakaš da se drobno naseklja. Dodaš špinačo in baziliko, tudi ti dve se naj dobro nasekljata. Nato dodaš paradižnike in olje, indijske oreščke in na najvišji hitrosti sekljaš do drobnega. Dodaš 2 žlici vode in miksaš dokler ne dobiš fine paste. Začiniš po okusu. 


3 comments:

  1. Superca! Škoda je edino za dodajanje vode, kar nekak ne paše zraven.
    Muha na zadnjem gifu pa zmaga ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ta trik je mene naucil Jamie Oliver, da je malo majn olja notri. Sploh ne opazis. Mal samovsecno, ampak men je ta pesto res najbolsa stvar ever! Po zelji dej 2 zlici vec olivca:)

      Delete
    2. Mal za hec, on bi zraven dal še čili in koriander (ker brez tega pa pri njemu res ne gre)

      Delete