Jabolčna pletenica z mandlji

/
4 Comments
Še štiri dni pa bom nazaj v Ljubljani. In zvečer bom lahko šel na sprehod ob Ljubljanici (in seveda dal sliko na instagram), pil najboljšo kavo iz Kafetinota (praktično vsak dan), vsaj enkrat na teden šel na kosilo v Baziliko in vsak večer tekel na grad. Ljubljana ima zame nek poseben čar. Mesto ima svoj utrip, ki ga v Celju pač ni. Celjski center mesta je praktično propadel, edina atrakcija pa je McDonalds.
Čeprav sem praktično 2x na teden celo poletje bil v Ljubljani, je vseeno drugače. Res komaj čakam, da bom nazaj.

Tale pletenica je hibrid med cimetovimi rolcami in jabolčnim štrudlom. Morda zgleda zapleteno (saj je pletenica), ampak je pravzaprav zelo preprosto. Zaviješ jo v dolgo rolado, jo prerežeš na polovico in prepleteš med seboj. Wow izgled narejen v roku 5 minut.





Jabolčna pletenica z mandlji :

2 1/2 žličke suhega kvasa (ena vrečka)
4 žlice agavinega sirupa
3/4 skodelice mandljevega mleka / vode
2 žlici kokosovega / olivnega olja

3 skodelice moke kaljene pire / bele pirine moke
1/2 skodelice polnozrnate pirine moke
1 žlička soli
1/2 žličke ingverja

mandljeva pasta (recept spodaj)
3 jabolka
2-4 žlice kokosvega sladkorja

V večji posodi zmešaš vse mokre sestavine razen olja. Najprej vmešaš 2 skodelici moke in olivno olje, da dobiš tekočo maso, nato pa z preostankom moke zamesiš testo. Gneteš vsaj 10 minut, da dobiš raztegljivo testo, ki ga nato pustiš da vzhaja vsaj 1 uro.

Pečico segreješ na 200ºC. Ko je testo vzhajalo, ga razvaljaš v tanek pravokotnik ki je enkrat daljši kot širši. Na tanko ga namažeš z mandljevo pasto. Jabolka naribaš, sladkaš z kokosovim sladkorjem po okusu in enakomerno razporediš po testu. Zaviješ ga v "rolo", ki jo prerežeš po dolžini in konca prepleteš med seboj, oblikuješ v venec in konca zlepiš z malo vode. Pečeš pribljižno 15 minut oz. do zlatorjave barve.

Mandljeva pasta :

1/2 skodelice mandljeve moke
3 žličke agavinega sirupa
žlička cimeta
1/8 skodelice vode

Vse sestavine zmešaš v pasto.

4 comments:

  1. Dobra fora. Združil si dve moji ljubi sladici v eno. Kanelbullar in jabolčni štrudl, svetovno.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene je malo mučilo, da se tankega testa neda naredit iz druge, kot bele moke (dodajal sem malo polnozrnate), pa je nastalo tole. Tudi moji dve najljubši sladici :) Brez cukra da lahko ješ za zajtrk ali pa malico brez slabe vesti :D

      Delete
  2. Omg please translate this in English!!!! NEED this recipe!!


    ReplyDelete