Sploh v vročih poletnih dneh, je ena najbolj priljubljenih sladic sladoled. V mojem primeru to sploh ni več sladica - postal je kar navadna hrana. Zdi se mi, da to poletje naša družina podira rekorde v uživanju le-tega. Sladoled v kavi, sladoled tu in sladoled tam.
Sladoled pred potovanjem do zmrzovalnika.
Sladoled
je ena tistih stvari v kuhinji, katerih me je vedno bilo strah. Ne
vem zakaj, ampak določene stvari imajo pač sloves "ekstremno
težkih" za narediti.
No, tale sladoled ni čisto navaden sladoled. To je najbolj kremast
sladoled kar jih je možno narediti brez aparata za sladoled - tako
imenovani parfait. To je dejansko neka mešanica med moussom
in sladoledom.
Sploh
ne vem, kaj me je pripeljalo do tega, da sem se odločil
narediti
sladoled. Zadnje čase pečem samo pite, zato je to
bila
kar prijetna sprememba, sploh pa je te dni peklensko vroče.
Osnovni
recept sem si izposodil od Rufolfa van Veena, a sem ga rahlo
priredil.
350ml
sladke smetane
125ml
mleka
100g
rjavega sladkorja
strok
vanilije
75g
rumenjakov (v mojem primeru približno 4-je rumenjaki)
3
čajne žličke sivkinih cvetov
100g
mandljev
Sladko
smetano stepamo dokler ne dobi gostote jogurta, nato pa jo damo v
hladilnik. Rumenjake in polovico stepemo, da nastane kremasta zmes.
Pečico prižgemo in temperaturo nastavimo na 180°. Mandlje
nasekljamo na manjše koščke, jih položimo na peki papir in jih v
pečici pečemo približno 10 minut. Vanilijev strokprerežemo
po dolgem in iz njega postrgamo čim več semen. V kozici zavrejemo
mleko, drugo polovico sladkorja, vanilijeva semena, vanilijev strok
(ko mleko zavreje tega odstranimo) in sivkine cvetove. Sivkino mleko
odstavimo z ognja, dodamo zmes rumenjakov in hitro zmešamo, da se
vse poveže. Na nizki temperaturi kuhamo zmes in mešamo dokler se ne
začne gostiti (približno 2 minuti). Kozico odstavimo, zmes
prelijemo v drugo večjo posodo in jo z električnim mešalnikom
mešamo, dokler se ne shladi. Ko je zmes ohlajena, hitro vmešamo še
pečene mandlje in smetano. Železno* posodo obložimo s plastično
folijo in vanjo vlijemo sladoled. Vse skupaj damo v zamrzovalnik
čez noč.
*posoda
mora biti železna, da se sladoled enakomerno hladi in ne nastanejo
grudice.