Chia čokoladni sladoled z arašidovim maslom & solnim cvetom

/
1 Comments
Že kar nekaj časa se trudim naredit sladoled, ki ni na osnovi kokosovega mleka. Poskusil sem z riževim, kot v mnogih slaščičarnah, pa je prišlo kot en slushie. S kombinacijo kokosovega mleka in praktično vseh ostalih je že uspelo, s samim mlekom iz oreškov pa še nikoli.


Redko kdaj se odločim, da okusa sladoleda ne zakompliciram. Nikoli ne bom naredil sladoleda z okusa samo čokolade ali pa vanilije. No včeraj se je zgodilo oboje. Vanilijev sladoled se mi zelo dopade v kavi, najbolj pa mi je všeč, da zamrznjeno kokosovo mleko kavo takoj spremeni v sladico. Win win situation.  No, potem pa sem seveda obvezno naredil še en "zakompliciran" okus. Malo spominja na okus sladoleda "peanut butter cups", ki je bil moj naljubši mlečni sladoled. Če bi arašidove bombone imel doma, bi jih nalomil in jih vmešal (namig).


Tale sladoled ima eno skrivno sestavino, ki ni kondenzirano mleko :) Ponavadi je to sestavina, ki naredi sladoled tako zelo kremast. Skrivna sestavina so chia semena, ki vsebujejo veliko maščob, aminokislin (gradnikov beljakovin) in vlaknin, zato je sladoled zelo nasiten.

Za sladoled :

prirejeno po Top with cinnamon 

1/2 skodelice chia semen
3 1/3 skodelice mleka iz oreščkov
50g temne čokolade
4 žlice tekočega sladila (vse razen meda, ker je preveč močen)
4 žlice kakava
ščep soli
2 žlici arašidovega masla

1/4 žličke solnega cveta / grobo mlete morske soli

1/3 skodelice mleka zavreš in vmešaš na drobno nasekljano čokolado. Ko je čokolada stopljena vse ostale sestavine zmešaš v posodi in jih daš v hladilnik za vsaj 2-3 ure. Ko se chia semena napihnejo tekočino preliješ v blender in mešaš do gladkega. Potem ko preliješ v aparat za sladoled in počakaš, da se čarovnija zgodi.

Chia chocolate, peanut butter & fleur de sel ice cream :

1/2 chia seeds
3 1/3 nut milk
50g dark chocolate
4 tbsp liquid sweetener
4 tbsp natural cacao powder
a pinch of salt
2 tbsp peanut butter

1/4 tsp fleur de sel for sprinkling

Bring 1/3 of milk to a boil and melt in the chocolate. Mix in everything else and let it soak for at least 2-3 hours. When the chia is doubled in size, blend everything in a high speed blender until smooth and pour into an ice cream maker.

1 comment:

  1. Ker nimam aparata za sladoled ga delam samo z zmrznjenim sadjem v blenderju. In že z dvema receptoma si me tako nakuril :) Poskusila bom zblendat zmrznjeno banano, arašidovo maslo in dodat koščke čokolade :)

    ReplyDelete