THE jabolčna pita

/
3 Comments
Če bi moral do konca življenja peči le eno sladico, bi to definitivno bila pita. Nevem kaj komu nebi bilo všeč pri piti - krhko testo in sočen nadev. Variacij je neskončno, vse pa je prilagodljivo okusu.




Najboljšo jabolčno pito na svetu itak peče babica. No ubistvu, vse najboljše na svetu peče babica. Babičin recept na žalost vsebuje jajca in veliko količino sladkorja, zato je bila tale pita ubistvu nekakšen kompromis med babičinim in "zdravim" receptom. Okus je bil drugačen, morda celo boljši, mora biti pa testo naslednjič bol debelo.


Cimet in jabolka so klasična kombinacija. Jaz sem v nadev dodal še kardamom, obvezno rum in malo limonine lupince. Viel spass (res rad rečem to). Namesto navadnega sladkorja sem jabolka sladkal z kokosovim sladkorjem, pa ne zaradi sladkobe, bolj zaradi okusa po karameli in "lepljivosti", ki jo da sladkor.






Za testo : 

220g pirine moke (pol polnozrnate, pol bele)
110g (hladnega) masla alsan
2 žlici kokosovega sladkorja
3 žlice sojinega jogurta
ščep soli

V večji hladni stekleni posodi najprej zmešaš vse suhe sestavine. V njih na hitro vgneteš maslo v suhe sestavine (zmes bo podobna mokremu pesku). Dodaš še jogurt, zgneteš v testo, zaviješ v alufolijo in za 20 minut daš v zamrzovalnik. Med tem časom narediš nadev (beri spodaj).

Za nadev :

10 manjših jabolk
2 žlički cimeta
1/2 žličke kardamoma
2 žlici ruma
1 žlička vanilijevega ekstrakta
lupina ene limone
2 žlici kokosovega sladkorja (lahko tudi več) + 2 za posipanje zmešani z malo cimeta

Jabolka olupiš, nato pa jih 7 naribaš v večjo posodo, 3 pa prihraniš. V posodo dodaš še preostale sestavine in fino premešaš. Preostala jabolka narežeš na tanke krhlje.

Testo za pito premera 28cm namastiš in dno obložiš z peki papirjem. Med 2 kosoma peki papirja razvaljaš testo in z valjerjem porežeš robove. Z preostalim testom ob dnu pekača (med dnom in stranico) lahko narediš rokav, da se testo nebo posedlo. Testo zamrzneš za 10 minut. Po zamrznjenem testu enakomerno razmažeš nadev, na vrh pa polagaš še na krhlje narezana jabolka in posuješ z cimetovim sladkorjem. Pito 30-40 minut pečeš na 180ºC, ampak jo po 20 minutah pokriješ z alufolijo.

3 comments:

  1. Dragi Anže,

    tako vesela sem, da sem našla (si mi dal link) do svojega bloga! Oh, to je nekaj zame (in za mojo družinico :)). Uživam ob branju in ko bo mala spala, bom prebrala prav vse recepte in objave. Ravno zadnjič sem prvič pekla svojo vegansko pito (link: http://ivanovak.com/2014/04/28/veganska-jabolcna-pita/) in naslednjič poskusim kar tvojo.

    Hvala ti! Lep, lep dan!

    Iva (form Kalá albums)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Jaz sem že preletel skoraj vse recepte z tvojega bloga, a jih na žalost še nisem poskusil. Pri meni je vse bolj odvisno od situacije, vse je bolj stvar improvizacije. Tvoje slike pa občudujem že kar nekaj časa, jaz trenutno še iščem popolen filter za svoje, upam pa, da bodo nekoč vsaj pol toliko dobre kot tvoje :)

      Anže

      Delete
    2. Hej, hej,

      se popolnoma strinjam z načinom. Jaz nisem niti približno izkušena v kuhinji kot ti, mi fotografija vseeno malo bolj leži :) in sem popolnoma navdušena nad tvojimi recepti. Iskreno pa tudi menim, da so tvoje fotografije daleč boljše kot na večini kuharskih blogov. V glavnem, imaš novo fanico :).

      Delete